Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Niet windenergie of zonnepanelen op zee zullen voor snelle groei van groene energie zorgen', zegt energiemakelaar Enbro

'Niet windenergie of zonnepanelen op zee zullen voor snelle groei van groene energie zorgen', zegt energiemakelaar Enbro

Nieuws
09/05/2023

Niet de windenergie of zonnepanelen op zee zullen op korte termijn voor een snelle groei van groene energie zorgen. Dat zegt energiemakelaar Enbro uit Harelbeke, de grootste van Europa.

"Ik denk dat het zonnepanelenpark op de Noordzee een langetermijnverhaal is. Laat ons eerst alle beschikbare daken vol leggen aan land, en pas daarna op zee", klinkt het bij Enbro.

Drijvend zonnepanelenpark

Nochtans: komende zomer start de bouw van een drijvend zonnepanelenpark op de Noordzee. Maar ook de minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne beseft dat het tijd nodig heeft. "Ik ben minister van Noordzee, omdat ik denk dat de Noordzee de energiecentrale van de toekomst wordt. Niet alleen voor ons land, maar voor heel Europa. Tegelijkertijd moeten we ook zorgen dat er aan land ook dingen gebeuren, zoals het plaatsen van zonnepanelen."

De federale overheid heeft begin dit jaar daarom geïnvesteerd in het bedrijf uit Harelbeke: makelaar Enbro en haar zonnepanelentak Earth. Ze begeleiden klanten naar een energiecontract en ze installeren zonnepanelen. Twee actuele thema's door de energiecrisis.

In tien jaar tijd zijn ze snel gegroeid én dankzij het extra kapitaal van de overheid gaan ze van 40 werknemers begin dit jaar naar 100 eind dit jaar. De omzet zou tegen 2025 zelfs moeten verdubbelen.