Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Negatief advies voor Unesco-erkenning WOI-sites

Negatief advies voor Unesco-erkenning WOI-sites

Nieuws
20/04/2018

Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in de bevoegde commissie gezegd op vraag van Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk sloegen de handen in elkaar om in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog een dossier op te stellen om enkele cruciale sites te laten erkennen als werelderfgoed door Unesco. België maakte een selectie van 43 sites en Frankrijk 66. Het dossier werd begin 2017 ingediend, maar begin dit jaar gaf Icomos in een tussentijds evaluatierapport een negatief advies. Universele waarde

Universele waarde

"Het Icomos-panel concludeert dat ons dossier geen uitzonderlijke universele waarde vertegenwoordigt, en adviseert daarom een niet-inschrijving op de Werelderfgoedlijst. ICOMOS hanteert, naar onze mening, een eerder eenzijdige kijk op het dossier, waarbij vooral het oorlogsgerelateerde karakter ervan wordt belicht", aldus minister-president en minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). "Icomos negeert, volgens ons, dat het dossier volledig in lijn ligt met de principes die aan basis lagen van de oprichting van Unesco. Dit is geen dossier over de slagvelden van WO I, met alle mogelijk associaties met oorlog, geweld, triomfalisme. Het is een dossier dat gericht is op de begraafplaatsen en herdenkingssites van WO I, op vrede, waarden, individuen, verzoening."

Herziening

Bourgeois verwijst ook naar de erkenning van onder meer Auschwitz en Hiroshima. De partners hebben Icomos aanvullende informatie bezorgd over de bedenkingen. Icomos zal het dossier herzien en een rapport opmaken voor het Werelderfgoedcentrum. Een nieuw advies zou er half mei moeten komen. Maar zelfs een negatief advies hoeft geen slecht nieuws te betekenen, want Icomos heeft geen finaal zeggenschap.

Lees ook:

Minister Bourgeois selecteert 18 WOI-sites voor Unesco-lijst

Auteurs: 
Belga