Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nederlandse laat 5 miljoen na aan stad Brugge

Nederlandse laat 5 miljoen na aan stad Brugge

Nieuws
01/10/2022

De vrouw, van wie de naam niet bekend mocht worden, overleed onlangs op 80-jarige leeftijd. Haar familie was actief in de industrie en had een bedrijf in delfstoffen. Dat bedrijf werd dertig jaar geleden verkocht, waarna de vrouw van Nederland naar Zwitserland verhuisde. Acht jaar geleden kwam ze in hartje Brugge terecht. Veel meer is over haar niet geweten.

Uitzonderlijke schenking

Dat de dame bijzonder veel van Brugge hield, staat buiten kijf. Het is namelijk uitzonderlijk dat de Stad een legaat of schenking ontvangt na een overlijden. De totale waarde bedraagt zo'n 5 miljoen euro: een geldbedrag van 3,3 miljoen euro op een bankrekening, voor 945.000 euro aan waardepapieren en effecten, en een woning ter waarde van 700.000 euro.

"Mooie opsteker"

“Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Als Stad zijn wij natuurlijk blij verrast en heel dankbaar. Een mooie opsteker in moeilijke tijden waarbij kosten van indexering ongeveer 40 miljoen euro belopen en onze energiefactuur op loopt tot 10 miljoen euro voor gebouwen en openbare verlichting.  Ook alle wegeniswerken en bouwwerken kosten 30 procent meer. Maar het is en blijft een opsteker.  Mooi als mensen van de stad houden”, vertelt Brugs Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem (OpenVld). 

Omdat de stad wordt beschouwd als een goed doel, zijn de erfenisrechten miniem.

Auteurs: 
Celien Tanghe
Stefaan Six
Belga