Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Natuur redt natuur: SARCC

Natuur redt natuur: SARCC

Nieuws
02/06/2020

Het landschap bevat te veel wegen, woningen en bedrijven. SARCC wil meer natuur in het landschap krijgen. Het project kan op 6,2 miljoen euro financiële steun rekenen van de Europese Unie. De EU wil hiermee de kuststeden in ons land en andere landen voldoende beschermen om toekomstige overstromingen tegen te gaan.

“Het is belangrijk om een stuk van de grond terug te geven aan de natuur”

SARCC of Sustainable and Resilient Coastal Cities is een Interregproject waarbij meerdere regio’s de handen in elkaar slaan. Het project staat onder leiding van Southend on Seaborough Council, de lokale autoriteit van de stad Essex in Engeland. Essex werkt samen met partners uit ons land, Nederland en Frankrijk. Het doel: overstromingen aan kuststeden tegengaan door natuurlijke oplossingen te vinden. De infrastructuur die er nu al is om de kuststeden tegen overstromingen te beschermen, is volgens SARCC onvoldoende. Door meer natuur in het landschap te verwerken, is de natuur beter gewapend tegen overstromingen. Kuststeden en universiteiten onderzoeken hoe ze dat kunnen aanpakken.

De hogeschool VIVES uit West-Vlaanderen is een van de partners van het project en werkt sinds april vorig jaar mee aan de ontwikkeling van het project. “Nu zitten we nog in de designfase. We ontwikkelen plannen om die dan te implementeren in de nabije toekomst”, zegt Hanne Van den Berghe, onderzoeker bij de hogeschool. “Voor dit project is het de bedoeling dat we werken met natuurlijke oplossingen, zoals nieuwe duinen aanleggen of de bodem van een kwetsbaar stuk grond ontharden. Wij kijken of de steden daarvoor openstaan. Natuurlijke infrastructuur is redelijk nieuw, dus de steden zijn daar nog niet zo vertrouwd mee. Wij volgen alles op met een online vragenlijst die de steden moeten invullen. De criteria voor de vragen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarna toetsen we de doeltreffendheid van de vragenlijst af bij onze partners”, gaat Van den Berghe verder.

Beter voorkomen dan genezen

Ook in Blankenberge steken ze de handen uit de mouwen. Daar ontharden ze een deel van de A. Ruzettelaan, tussen de Gadeynehelling en de Korenbloem. Door de bodem te ontharden is die meer waterdoorlatend. Een grond van beton of asfalt is verhard en dat kan leiden tot overstromingen. Daarom is het beter om problemen op te lossen voor ze er zijn. “Het is nodig om een deel van de bodem terug aan de natuur te geven”, vindt Jurgen Content, schepen van milieu van Blankenberge (sp.a).

De stad bouwt ook een nieuwe, langere Westdam. Zo verplaatst het zand zich minder snel. De Westdam zou de verzanding van de havengeul moeten afremmen. De stad kan dit uitvoeren met de nodige financiële steun van onder andere de EU. Dit project kost een grote som geld, daarom was het volgens Content niet gemakkelijk om alle partijen te overtuigen. “Zelfs zonder de subsidies wilden we het project uitvoeren”, aldus Content. “Maar financiering van de Europese Unie nodig is om projecten zoals deze uit te voeren. We leven en ademen natuur, elke cent die eraan besteed wordt, is het dus waard.”