Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Muziekfestival Frontnacht krijgt dan toch vergunning

Muziekfestival Frontnacht krijgt dan toch vergunning

Nieuws
07/07/2022

Het muziekfestival Frontnacht vindt plaats op 27 augustus, de avond voor de IJzerwake in Ieper. Dat is al twintig jaar lang een bijeenkomst van radicaal-Vlaams-nationalisten. Ze brengen er hulde aan de Vlaamse frontsoldaten.

Jaar na jaar kwamen er meer jongeren op het evenement af, waarop de organisatie ook voor hen een muziekfestival wilde organiseren. "Een muziekfestival met identitaire en nationalistische groepen en zangers uit binnen- en buitenland", zegt voorzitter Wim De Wit.

"Neonazistisch"

Een aantal groepen die optreden op het festival zou banden hebben met de Hammerskins, een neonazistische beweging. Dat heeft Stad Ieper aan het twijfelen gezet toen de organisatie een aanvraag indiende voor een vergunning voor het festival.

"Als er linken zijn met het neonazisme of neofascisme dan zal de activiteit worden geweigerd", zei schepen van Evenementen Diego Desmadryl eerder. Ook de organisatie zelf liet al weten dat ze geen bands zullen toelaten die gelinkt zijn aan neonazistische groeperingen.

Kaartverkoop gestart

Nu heeft stad Ieper een beslissing genomen. "Ik ben verheugd te kunnen melden dat Stad Ieper, op basis van ingewonnen adviezen bij veiligheidsdiensten, besloten heeft dat ons festival gewoon kan doorgaan", laat voorzitter Wim De Wit weten.

Met deze toelating gaat de promotie van Frontnacht en IJzerwake volop van start. Ook de kaartverkoop is geopend.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere