Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

MRCC en scheepvaartgebouw gerenoveerd

MRCC en scheepvaartgebouw gerenoveerd

Nieuws
12/09/2023

Na bijna 90 jaar was het voormalig gebouw van de Vismijn aan grondige renovatie toe. Dit jaar alleen al kwam het MRCC ruim 250 keer in actie voor problemen op zee. "Ons gebied gaat tot aan de Britse wateren en dat is toch bijna 50 kilometer uit de kust," zegt Dries Boodts van het MRCC. "Daar zitten grote vrachtschepen tussen, containerschepen, tankers en ook steeds groter wordende cruiseschepen."

In de uitkijkpost van het MRCC monitoren ze alles wat fout loopt op de Noordzee en op het strand. Van daaruit starten ook de reddinsoperaties. In juli waren er 54 incidenten. Dat zijn er evenveel als het jaar daarvoor. De maand augustus verliep met 38 incidenten wat rustiger. (lees verder onder de foto)

60 procent van alle interventies die het reddingscentrum coördineert, heeft te maken met pleziervaart en baders in zee. Kustredders kreeg af te rekenen met 54 incidenten in juli, dat zijn er evenveel als het jaar daarvoor. De maand augustus verliep met 38 incidenten rustiger. Afgelopen zomer lieten twee drenkelingen het leven op onze stranden. De maritieme diensten zijn nu in een volledig gerenoveerd gebouw gehuisvest. 

"Van hieruit hebben we perfect zicht op wat op zee gebeurt," zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. "Dit is één van de meest druk bevaren routes ter wereld, met gelukkig weinig incidenten. Als er iets gebeurt moeten we optimale middelen hebben om hier op in te spelen."

Sleepboot

De gouverneur pleit ook nog voor een zware zeesleepboot om schepen op drift uit de windturbineparken te houden. Voorlopig zijn daarvoor geen centen vrij.