Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moslims krijgen aparte zone op begraafplaats Ieper

Moslims krijgen aparte zone op begraafplaats Ieper

Nieuws
09/11/2017

Zo’n zone is er momenteel nog niet, omdat het stadsbestuur hier nog geen vraag naar heeft gekregen. "Maar als die vraag er komt, zal er gekeken worden voor een oplossing," zegt schepen Jan Delie.

Wettelijk gezien is zijn de gemeenten niet verplicht om een apart perk voor moslims aan te leggen. Maar uit respect voor de 700 moslims die in Ieper wonen, zal het stadsbestuur ingaan op de vraag, als die er komt. Er komt geen aparte begraafplaats voor moslims, maar wel een perk op de bestaande stedelijke begraafplaats langs de Zonnebeekseweg/Meenseweg.

Vlaams Belang Ieper vreest dat dit een aanzuigeffect zou kunnen hebben, omdat er in de omliggende steden en gemeenten ook nog geen begrafenis-voorzieningen zijn voor moslims. Maar schepen Jan Delie ontkent dat: “Een aanzuigeffect kan niet, want niet-Ieperlingen kunnen hier niet begraven worden, tenzij ze een band hebben met Ieper."

De vraag naar een zone op de stedelijke begraafplaats krijgt niet enkel de steun van meerderheidskartel CD&V/N-VA, maar ook van de oppositiepartijen SP.A, Groen en Open VLD.