Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Morgen opent Memling Now: of hoe de meester anderen inspireerde

Morgen opent Memling Now: of hoe de meester anderen inspireerde

Nieuws
30/09/2020

Memling schilderde voor het middeleeuwse Sint-Janshospitaal destijds vier werken, die intussen bij de top van de schilderkunst bij de Vlaamse Primitieven horen. Memling inspireerde ook andere kunstenaars voor hun werk.

David Claerbout maakte nieuw werk voor de expo 'Memling Now'. Op de indrukwekkende zolder van het Sint-Janshospitaal pakt hij uit met een video waarin een bos langzaam opgaat in een zee van vlammen. Van de Afro-Amerikaan Wiley, die ook het officiële portret schilderde van de Amerikaanse president Barack Obama, is een reeks schilderijen te zien met  portretten van Afro-Amerikaans modellen, geheel in de stijl van Hans Memling. Wat dacht je van deze interpreatie van het portret van Burgemeester Maarten van Nieuwenhove.

Opvallend is de monumentale installatie van de Syrisch-Amerikaanse Diana Al-Hadid is gebaseerd op een kleine paneeltje van Memling dat normaal in Parijs te zien is en nu dus in Brugge hangt. En verder ook vroeg werk van de Amerikaan Joseph Kosuth, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst uit de jaren 70 en 80. De expo' 'Memling Now'  in het Sint-Janshospitaal in Brugge loopt tot eind januari.