Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Monstervangst: Parket neemt bijna 500 verboden vuurwapens in beslag

Monstervangst: Parket neemt bijna 500 verboden vuurwapens in beslag

Nieuws
08/10/2019

Dit heeft tot 11 huiszoekingen geleid, onder meer in Zedelgem, Knokke-Heist, Brugge, Gistel, Wingene en Roeselare.  Ook in Aalter, Evergem en Tielen waren er huiszoekingen. Tijdens het onderzoek werden 7 mensen aangehouden. Twee van hen verbleven een tijdje in voorlopige hechtenis, een ander is voorwaardelijk vrijgelaten. In één pand in Roeselare, bij één van de kopstukken, zijn maar liefst vier bestelwagens vol zware wapens, granaten en munitie in beslag genomen.

Alles samen werden 480 verboden of vergunningsplichtige vuurwapens in beslag genomen waaronder volautomatische machinepistolen en een groot deel historische wapens uit de Tweede Wereldoorlog, vooral Duitse en Russische. Er werden ook 500 reserveladers en een tiental granaten in beslag genomen.

Straffen

"Er zitten spectaculaire wapens bij. De riot guns, de kalasjnikovs, maar ook mausers uit WOII. Het zijn niet alleen wapens, maar ook munitie. En als je wapens en munitie verkoopt, dan ben je toch heel gevaarlijk bezig", zegt Kurt Desoete van de Federale Politie.Elk wapen is illegaal, niet geregistreerd en uiteraard verboden. Het parket spreekt van een criminele organisatie. De kopstukken van deze bende riskeren een straf tot 10 jaar wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, maar binnen de wapenwet zijn er maximumstraffen tot 5 jaar.

Vernietiging

De wapens waren vuurklaar gemaakt en ook verhandeld. Het onderzoek loopt nog. Het is niet bekend of de bende gelinkt wordt aan overvallen of wapenfeiten die met hun materiaal zijn uitgevoerd. Wellicht wordt de collectie na het onderzoek verbeurd verklaard en uiteindelijk ook vernietigd. Een deel kunnen ze legaal maken, de opbrengst is dan voor de staat.

 

 

Amateurs en verzamelaars

Naast wapens en munitie stootte de politie ook op een groot arsenaal aan wapenonderdelen. Niet alle wapens waren bestemd voor het criminele milieu, maar werden onderling doorverkocht naar amateurs en niet-vergunde verzamelaars. Volgens procureur Filiep Jodts is het duidelijk dat ondanks de voorbije amnestieperiodes het nog steeds noodzakelijk is om illegale wapenhandel te onderzoeken