Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moeder naar strafrechtbank voor vergiftiging zoontje

Moeder naar strafrechtbank voor vergiftiging zoontje

Nieuws
09/12/2019

Zij zat enkele maanden in de cel op verdenking van poging tot gifmoord, maar van een oogmerk tot doden bleek uiteindelijk geen sprake. De zaak wordt op 23 maart gepleit.

Het kind van zeven maanden werd in maart vorig jaar plots ziek en werd door zijn moeder naar het ziekenhuis van Knokke-Heist gebracht. Van daaruit verhuisde de baby naar het Universitair Ziekenhuis in Gent. De spoedarts van het UZ bracht het parket op de hoogte van den verontrustende situatie. Het slachtoffer vertoonde immers duidelijke sporen van vergiftiging met het antipsychoticum Haldol.

Münchhausen by proxy of depressie?

Na die melding werden de ouders van het slachtoffer opgepakt. De onderzoeksrechter besliste om de moeder aan te houden op verdenking van poging tot gifmoord. Haar ex-partner werd na verhoor vrijgelaten. De vrouw mocht pas in augustus 2018 onder voorwaarden de gevangenis verlaten. Zo mag ze sindsdien onder andere geen contact hebben met haar zoontje. Het motief voor de feiten wordt cruciaal tijdens het proces. Volgens de gerechtspsychiater zou de beklaagde immers lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat zou betekenen dat ze haar baby ziek maakte om zelf meer aandacht te krijgen. De verdediging wijt de feiten echter aan een depressie. De partijen krijgen de komende maanden de kans om hun standpunten op papier te zetten.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga