Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minder goederen over binnenvaart verscheept

Minder goederen over binnenvaart verscheept

Nieuws
26/01/2023

Over alle Vlaamse waterwegen heen is vorig jaar voor 68,1 miljoen ton aan goederen verscheept. Dat is 3,5 miljoen ton minder, of een daling van bijna vijf procent. 

In de eerste jaarhelft bleven de cijfers nog stabiel, maar in de tweede jaarhelft gingen de cijfers over heel Vlaanderen achteruit. Met bijna 5,2% is de daling het grootst op de Seine Schelde-as. Dat is bij ons de Leie, de kanalen Roeselare-Leie en Bossuit-Kortrijk en het stuk Schelde vanaf de Franse grens tot Kerkhove bij Avelgem. Metaalproducten, voedingswaren en veevoeders stegen nog wel maar bouwmaterialen, delfstoffen en meststoffen kennen een daling.

Blijven investeren

“Ondanks de daling van het vervoerscijfer door de conjunctuur stellen we vast dat in 2022 toch heel wat nieuwe ondernemers hun weg naar de waterweg gevonden hebben," zegt Koen Anciaux van De Vlaamse Waterweg. "De terugval van de vervoerscijfers mag er ons dan ook niet van weerhouden om onze investeringen in de uitbouw van het waterwegennet verder te zetten.”

"We blijven de komende jaren dan ook investeren in onze waterwegen en in een mental shift bij ondernemend Vlaanderen," zegt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters. "Zo stonden onze waterwegen ook tijdens de uitzonderlijke droogte, steeds paraat voor onze ondernemers."