Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Mildere straf voor priester voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Mildere straf voor priester voor schuldig verzuim bij zelfdoding

Nieuws
22/09/2020

Op 1 oktober 2015 werd Alexander S. opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zich van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen. Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe een klacht in. Volgens de burgerlijke partij had Alexander S. wel degelijk hulp moeten zoeken. Meester Patrick Bernard Martens verwees naar de telefoongesprekken die in totaal 49 minuten duurden. "Ik zit in de auto, kan je met mij meebidden", schreef het slachtoffer in een sms.

Eind 2018 werd de priester door de rechtbank veroordeeld  tot een gevangenisstraf van een maand met uitstel voor schuldig verzuim. In het vonnis stelde de rechtbank dat kerkelijk recht geen bron is van strafrecht.

Mildere straf in beroep

De rechtbank van beroep gaf de priester vandaag een mildere straf. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 8 dagen met uitstel en een schadevergoeding van één symbolische euro. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bekijk ook