Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Mercator staat in z'n blootje

Mercator staat in z'n blootje

Nieuws
19/11/2015

De Mercator verliet bijna twee maanden geleden zijn vertrouwde stek in het Mercatordok voor dringende herstellingswerken. Sindsdien ligt de driemaster bij de scheepswerf, eerst nog aangemeerd in het water waar de drie masten werden verwijderd, en sinds kort op het droge aan wal.

De metalen romp van de Mercator moet dringend hersteld worden en in de houten dekken zorgen lekken voor waterinsijpeling. Stilaan wordt duidelijk hoe groot de schade aan het schip effectief is, want de Mercator werd intussen 'in zijn blootje' gezet.

"De romp is volledig ontverfd. Dat gebeurde met een speciale hydroblaster, te vergelijken met een hogedrukreiniger, die de verf helemaal verpulverd. Het is een milieuvriendelijke werkwijze, want er komen geen stofdeeltjes vrij. Enkel water met verfdeeltjes, die met een tankwagen verwijderd worden", zegt algemeen directeur Philippe De Vestele.

IdP is momenteel ook nog de dekken aan het ontverven. "Eens dat achter de rug is, kan de driemaster in de loods gebracht worden. Klaar voor de échte werken. Elke vierkante meter van de romp zal onder de loep genomen worden. Waar nodig zal de schade hersteld worden. Dagelijks zijn zo'n elf mensen aan het werken op de Mercator. Ook de timmerman is al volop bezig met hout op maat te maken voor het schip", zegt Philippe De Vestele.

Wanneer de werken zullen afgerond zijn is nog niet duidelijk. "We zitten perfect op schema en hopen nog steeds dat de Mercator in de loop van volgende zomer terug naar zijn oude stek kan varen. Het is evenwel nog even afwachten hoe groot de schade effectief is.