Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Menen is vijfde 'kindvriendelijke gemeente' in West-Vlaanderen

Menen is vijfde 'kindvriendelijke gemeente' in West-Vlaanderen

Nieuws
14/11/2022

Om de twee jaar reikt een jury het label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. De jury bestaat uit experten in lokaal beleid en kinderrechten. Participatie van kinderen en jongeren staat centraal.

Imke Pichal, Coördinatie kindvriendelijke steden en gemeenten, Bataljong: “In kindvriendelijke steden en gemeenten staat het actorschap van kinderen en jongeren centraal: er wordt actief geluisterd naar de jongste inwoners, niet alleen als het gaat over pakweg spelen en skaten maar ook als het gaat over ongelijkheid, duurzaamheid, armoede of mobiliteit. En wat kinderen en jongeren te vertellen hebben, krijgt een duidelijke plek in het beleid. Kinderen en jongeren op die manier benaderen en erkennen als volwaardige burgers werkt enorm versterkend: ze voelen dat ze er toe doen, dat hun stem telt, ze voelen zich eigenaar van de stad of gemeente.

Hannah Maddens, Afdelingshoofd Vrije Tijd Stad Menen: “Ik denk dat we als stad in het bijzonder trots mogen zijn op onze aanpak van buurtgericht en vindplaats gericht werken en alle inspanningen die we leveren voor kinderen en jongeren die het wat moeilijker hebben. Zo bestaat onze mobiele speelpleinwerking (mobspel) al tien jaar, bereiken we met vindplaatsgericht werken (VPG) en het jeugdopbouwwerk tal van kinderen en jongeren op straat en is ook Overkop in Menen een succes. Dit naast alle andere activiteiten die we voor alle kinderen en jongeren in de stad organiseren."

Auteurs: