Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Melkprijzen voor boeren met meer dan de helft gestegen

Melkprijzen voor boeren met meer dan de helft gestegen

Nieuws
04/05/2022

Maar daarmee zijn niet alle zorgen van de baan. Het overheidsplan om de stikstofuitstoot van de landbouw te verminderen, blijft voor veel boeren onhaalbaar.

De melkprijzen zijn dus fors gestegen. Dat was nodig want de afgelopen veertig jaar was de melkprijs nauwelijks veranderd. Geert Van Hecke, melkveehouder: “De melkprijs is veel gestegen, maar de kosten zijn ook gestegen. Zowel de energie als de grondstoffen voor voeders zijn meer dan verdubbeld. Maar met deze melkprijs raken we goed uit de kosten.”

Ook prijzen in de winkel zullen stijgen

Goed nieuws dus voor de boeren, maar Van Hecke verwacht dat de prijzen in de winkels ook zullen stijgen. “Ik denk dat het nu al licht stijgt voor de consument, maar in de toekomst zal dat nog meer stijgen. Voeding in het algemeen moet duurder worden, ze kan anders niet geproduceerd worden."

En er zijn nog uitdagingen. Het bedrijf van Geert en zijn vrouw ligt vlakbij een natuurgebied. Een weide mag over enkele jaren niet meer bemest worden en dan wordt het moeilijk om er nog koeien te laten grazen of gewassen te telen. “Ons jongste kind heeft interesse voor de stiel maar zolang dat stikstofdossier niet uitgeklaard is, is dat heel moeilijk. Je wil je kinderen niet laten starten als de toekomst onzeker is.”

Auteurs: