Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Meer blauw op straat in politiezone Vlas

Meer blauw op straat in politiezone Vlas

Nieuws
04/01/2016

Dat is het resultaat van een nieuw interventiebeleid dat morgen van kracht wordt.  Om de politiezone moderner te maken werd het "Plan 3D" opgesteld. Het is opgebouwd rond drie pijlers: digitalisering, maximale dienstbaarheid en vooral zichtbaarder op het terrein. Dat laatste is mogelijk omdat de interventies voortaan zullen gestuurd worden via het provinciale communicatie- en informatiecentrum van de federale politie in West-Vlaanderen (CIWES), waar heel wat West-Vlaamse politiezones al langer gebruik van maken.

Fenomeenploegen

De lokale dispatch voor interventies verdwijnt waardoor er manschappen vrijkomen. Die zullen voortaan ingezet worden op het terrein, onder meer in fenomeenploegen. Vijftien tot twintig mensen in de week en twaalf in het weekend zullen ingeschakeld worden om fenomeengerichte controles te doen, zoals een inbraakplaag in een bepaalde wijk. Er komen ook solo-interventies, waarbij slechts één agent wordt ingezet om zaken vast te stellen, waardoor opnieuw manschappen vrijkomen voor andere zaken.

Tijdswinst en efficiëntie

Ook digitalisering wordt belangrijker. Iedereen, ook de wijkagent, zal een smartphone krijgen waarmee dossiers en pv's sneller afgehandeld zullen worden. Ook dit zorgt voor tijdswinst en efficiëntie. "Er is iedere dag operationeel overleg. Er zal dus iedere dag geëvalueerd worden, al plannen we de komende maanden zeker grondige evaluatiemomenten", aldus korpschef Rino Defoor.

Auteurs: 
Belga