Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Medewerkster Colruyt Waregem ontvangt Vlaams ereteken

Medewerkster Colruyt Waregem ontvangt Vlaams ereteken

Nieuws
11/07/2020

De eretekens worden traditioneel uitgereikt op de Vlaamse feestdag. Op 11 juli waren daar in totaal twee eretekens voor 'gewone' Vlamingen bij. Naast supermarktmedewerkster Ann Maes kreeg ook een poetsvrouw uit de zorgsector een ereteken van de Vlaamse regering. 

Ann Maes werkt reeds 25 jaar voor Colruyt in Waregem. Begin mei sprong ze ook bij in de winkel in Kuurne toen al het personeel er in thuisquarantaine moest nadat op één week tien van hen positief testten op COVID-19. "Ik ben zeer vereerd, omdat ze eens gewone mensen in the picture zetten. Het is niet voor mij persoonlijk maar voor alle mensen van de retail. Maar ook voor postbodes en andere onbekende beroepen, transporteurs. Het is niet alleen voor ons maar ook voor die poetsvrouw en alle andere beroepen die in de schaduw van de zorg stonden."

In volle coronacrisis was het doorwerken. Ann heeft vanalles meegemaakt: van het hamsteren en lege winkelrekken bij het begin van de lockdown tot de komst van mondmaskers die sedert zaterdag in alle winkels verplicht zijn. Een goeie zaak, zegt ze zelf. "Absoluut. Vooral voor collega’s ook die panikeren omdat klanten te dicht komen, niet aan de social distance houden. Dat bracht een hoop stress, ook het werken met mondmaskers, dat hebben ze nog nooit meegemaakt. Ook de mensen die hier 35 jaar werken niet. Corona is in heel België. Hopelijk is het snel voorbij en komt het niet meer terug."

"Ann verdient onze waardering"

Ook Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits woonde de uitreiking bij. "Ann Maes vertegenwoordigt hier vandaag de volledige groep van mensen in levensnoodzakelijke sectoren die, vaak in moeilijke omstandigheden, het beste van zichzelf gegeven hebben om klanten steeds vriendelijk te bedienen", klinkt het. "Zij verdient onze waardering."

(lees verder onder de Tweet)

Nog 3 eretekens

Ook danser, choreograaf, tv-maker en schrijver Ish Ait Hamou ontving een ereteken voor zijn roman 'Het moois dat we delen', waarin hij de lezer doet nadenken over migratie in onze maatschappij en de vooroordelen die mensen hebben over elkaar.

Pedagoge, criminologe, gedragstherapeute Ingrid De Jonghe werd gelauwerd voor haar werk met de vrijwilligersorganisatie Therapeuten voor Jongeren (TeJo) en de vele duizenden jongeren die ze in haar laagdrempelige inloophuizen heeft ontvangen.

Ten slotte ontving de vzw Vlaanderen Feest nog een ereteken voor de inspanningen om het Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag te stimuleren.