Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Marokkanen vieren feest in Kortrijk, geen rellen

Marokkanen vieren feest in Kortrijk, geen rellen

Nieuws
11/12/2022

Getoeter, gejuich en een hoop Marokkaanse supporters rond de stationsbuurt in Kortrijk. Dat is het teken van een historische avond. Marokko schrijft op het WK-voetbal in Qatar geschiedenis en plaatst zich als eerste Afrikaanse land ooit in de halve finale.

Een rake kopbal van En-Nesyri was genoeg om Portugal met een ontroostbare Christiano Ronaldo uit het WK te knikkeren. De politie in Kortrijk is alert en er is een verhoogde waakzaamheid. Een deel rond het stationsplein is afgezet uit voorzorg. Er was op voorhand opgeroepen vanuit de Marokkaanse gemeenschap om een mensenketting te vormen, om rellen te voorkomen.

Opstoppingen

De politie heeft het volgens onze journalist ter plaatse goed onder controle. Even was het druk door een autokaravaan met supporters, en het uitgaande verkeer na het kerstshoppen in Kortrijk. Na anderhalf uur feesten, kan het verkeer opnieuw door aan het Stationsplein.

In de Hendrik Consciencestraat en de Marksesteenweg is het nog aanschuiven. Daar staat het verkeer volledig dicht.

Politie grijpt in

De meeste feestvierders keren intussen huiswaarts. Er braken geen rellen uit. "We hebben wel een iemand bestuurlijk opgepakt omdat die de boel probeerde op te hitsen", zegt woordvoerder Thomas Detavernier van PZ Vlas in Kortrijk. "Ook twee mensen moesten zich identificeren nadat ze gezien waren met voetzoekers. Die zijn ook in beslag genomen." Die laatste mogen zich nog verwachten aan een telefoontje van de politie.

Geen gewonden

Voor de match van dinsdag tegen Spanje was er al opgeroepen tot rwina, ofwel rellen. Het bleef toen rustig, er werd wel gefeest met een toeterende autokaravaan en voetzoekers. Maar er vielen geen gewonden.

"Wij bekijken uiteraard de uitslag van die wedstrijd en kijken samen met de voetbalcel hoe we het zullen aanpakken", zei Thomas Detavernier van politiezone Vlas toen.

Bekijk feest na overwinning Spanje:

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere
Thomas Soen