Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Marine viert 75ste verjaardag met cast Beau Séjour

Marine viert 75ste verjaardag met cast Beau Séjour

Nieuws
01/02/2021

Ondanks de coronamaatregelen is de marine vastbesloten om haar jubileumjaar te vieren.

"We keken uit naar ons jubileumjaar en zijn klaar om dit in stijl wereldkundig te maken. Alle registers werden opengetrokken, onder meer tijdens de samenwerking met het productiehuis 'De Mensen' bij de realisatie van Beau Séjour 2, de fictiereeks waarvoor de marine het decor vormt", klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Commandant Jan De Beurme stelde maandag het feestprogramma voor. "De marine kijkt vol trots over haar schouder want we zijn een prominente speler geworden in de vrijwaring van de vrije handel vanuit en naar ons land. De evolutie van de Belgische marine is noemenswaardig."

Boek en tentoonstelling

Die geschiedenis wordt onder meer in de verf gezet in een nieuw boek "De Belgische Marine sedert 1946" dat in februari uitkomt. Verder organiseert de marine midden februari ook een digitale tentoonstelling rond 75 jaar marine-uniformen. Via een webplatform krijgen geïnteresseerden de mogelijkheid om video's te bekijken met uitleg van een gids.

Evenementen tijdens feestjaar

In mei staat dan weer de 'Blauwe Wimpel' gepland, een weekend waar alle zeescoutsen van ons land aan deelnemen. In juni staan de havenfeesten van Brussel op de agenda. Omdat de marine sterk inzet op technologische innovatie, wordt in Gent een wetenschappelijk weekend georganiseerd rond het onderzoeksschip Belgica.

In oktober vindt in Zeebrugge een groot technologieweekend plaats waar een jobbeurs aan is gekoppeld. "Daar willen we jonge mensen warm maken voor een job bij de marine, waar vaak heel wat technische kennis voor nodig is", aldus De Beurme. Speciaal voor die jeugd zorgt de marine doorheen alle activiteiten voor verschillende preselecties van e-sports, e-gaming, en droneraces.