Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lutgart Simoens is overleden

Lutgart Simoens is overleden

Nieuws
16/11/2020

Simoens was een van de populairste omroepsters uit de radiogeschiedenis van Vlaanderen. Ze is vooral bekend van haar verzoekplatenprogramma "Vragen Staat Vrij" op zondagavond op BRT 2 Omroep Antwerpen (tegenwoordig Radio 2) dat ze zo'n 23 jaar presenteerde. Daarnaast presenteerde ze ook vele jaren elke vrijdagvoormiddag het radioprogramma "Platenpoets" waarin zij een weerpraatje had met Armand Pien.

 Lutgart Simoens werd op 25 mei 1928 geboren in Ieper geboren in een gezin met ruime culturele belangstelling. Haar vader was voorzitter van het Davidsfonds en nodigde vooraanstaande Vlamingen uit die tijd uit voor lezingen. Haar moeder was één van de eerste afgestudeerden van de sociale hogeschool voor vrouwen in Brussel. Simoens verhuisde als kind met haar ouders naar Kortrijk. Ze liep er  school in het Lyceum OLV van Vlaanderen en was actief in het verenigingsleven (koor, organisatie 11 juliviering, Guldensporenstoet 1952, ...).  (lees verder onder de foto)

(Foto Stad Kortrijk, Lutgart Simoens is de vrouw met het sjaaltje)

Na haar middelbare school moest Simoens gaan werken. In 1944 werd het pasgebouwde huis van haar ouders vernield tijdens het bombardement van Kortrijk en hierdoor was er niet genoeg geld om verder te studeren. Hierom trachtte ze in haar tantes apotheek wat bij te leren. Eén van de meest handige dingen die ze er leerde was handschriften ontcijferen, wat haar later goed te pas zou komen in "Vragen Staat Vrij" als ze brieven moest lezen. Simoens interesses gingen toen al uit naar de radio (ze bewonderde Marnix Gijsens programma "De Stem uit Amerika") en ze kon via een examen bij het toenmalige NIR (tegenwoordig de VRT) aan de slag gaan.

Simoens werkte eerst in Kortrijk en later aan het Flageyplein in Brussel. Kort hierop huwde ze met een Antwerpenaar en na de geboorte van haar eerste kind werd ze overgeplaatst naar Omroep Antwerpen. Hier leerde ze allerlei stijlen muziek kennen en appreciëren en presenteerde ze zowel vanuit musea als uit volkstheaters.

Simoens betreurt het nog steeds dat men in de jaren 70 muziekgenres meer per zender begon te verdelen in plaats van de variatie op de zender zelf te behouden. Zelf interviewde ze voor Toppers Voor Tieners popsterren als Mick Jagger en Cliff Richard. Simoens bleef op aanraden van haar man werken, ook toen ze uiteindelijk vijf kinderen hadden.

Simoens presenteerde het verzoekprogramma, "Vragen Staat Vrij", voor het eerst in 1969. Het programma was iedere zondagavond te horen en bood luisteraars de mogelijkheid per brief een liedje aan te vragen voor een speciale gelegenheid. Dankzij haar zou het één van de meest beluisterde radiouitzendingen in Vlaanderen worden. Een ander bekend radioprogramma van Simoens was "Platenpoets" (1975-1990), een muzikaal verzoekprogramma dat op vrijdagochtend werd uitgezonden en ze met Etienne Smet presenteerde. Het hoogtepunt uit haar carrière vormde het interview dat ze in 1984 voor dit programma met koningin Fabiola mocht voeren. In 1993 ging ze met pensioen.

De Engel Van Vlaanderen

Lutgart Simoens staat bekend als "De Engel van Vlaanderen". Ze verkreeg deze bijnaam dankzij haar medewerking aan het Nederlandse radioprogramma "De Avondspits" tussen oktober 1978 en maart 1979. Presentator Frits Spits gebruikte deze bijnaam. Simoens gaf in de uitzending dagelijks luchtig commentaar. De bijnaam bleef hangen in de pers, omdat Simoens in feite even barmhartig als een engel was als ze het lief en leed van haar luisteraars aanhoorde. In 2005 eindigde ze op nummer 155 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox