Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Leiedal zoekt private partner voor grootschalig project in centrum Kortrijk

Leiedal zoekt private partner voor grootschalig project in centrum Kortrijk

Nieuws
25/04/2022

Voor het blauwe gebied (zie foto) tussen de Rijselsestraat en de Graanmarkt zoekt intercommunale Leiedal een private partner. Maar bij de ontwikkeling moet wel de helft van de ruimte naar ondernemerschap gaan. Zo wil Leiedal kernversterkend werken. Wout Maddens, schepen van stedenbouw Kortrijk én voorzitter Leiedal: "Er zitten hier ook een aantal historische panden in die beschermd zijn. Het toekomstige project moet daar zeker op aansluiten. Maar het projectgebied is heel ruim, 3000 vierkante meter en dat in het hart van de stad. Wij hopen een partij te kunnen selecteren, een private speler, die onder regie van Leiedal hier een passend project kan realiseren." (lees verder onder de foto) 

In het project dat 12 panden omhelst is ook ruimte voor wonen en een groenzone. Het gebied sluit aan op Hotel Damier, het oudste hotel van het land dat teruggaat tot 1398. De helft van de panden was eigendom van het hotel en dus van de familie Vindevogel- Debal. Catherine Debal, Hotel Damier: " Je moet gewoon op een bepaald moment op de juiste partner vallen. We wilden niet enkel een hoopje stenen aan de achterkant. De invulling is nu ook ondernemen en groen. Duurzaamheid staat ook voorop. Dus nu denk ik dat we de partner gevonden hebben om samen het verhaal Damier verder uit te bouwen."

De private speler moet straks namelijk een ondergrondse garage voorzien waar het hotel deels gebruik van kan maken en aangezien Damier denkt aan een uitbreiding met 25 kamers, moet ook dat mogelijk zijn. "Zoals de economische situatie nu is, is het allemaal wel een beetje onzeker. Maar ik denk dat die uitbreiding er toch binnen zes of zeven jaar moet zijn."

Private ontwikkelaars kunnen zich tot eind juni kandidaat stellen. Bedoeling is er drie te weerhouden. Leiedal en Kortrijk willen dan in de loop van volgend jaar de ontwikkeling toewijzen.

Auteurs: