Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Legerkwartier Sint-Kruis dicht, beperkte helitrainingen blijven in Koksijde

Legerkwartier Sint-Kruis dicht, beperkte helitrainingen blijven in Koksijde

Nieuws
25/10/2021

"Met het nieuwe kwartierplan maakt Defensie nu concreet werk van een betere geografische verdeling en samenstelling van haar kwartieren, met een bredere waaier aan functies in hun schoot of in de nabijheid ervan", schrijven defensieminister Ludivine Dedonder en Chef Defensie Michel Hofman.

Ze bevestigen in een bericht aan alle werknemers van defensie de volledige sluiting van het kwartier in Sint-Kruis (Brugge), dat door de marine wordt gebruikt, vanaf 2025. Burgemeester De fauw: 'Het plan van Defensie heeft een grote impact op de regio, maar gelukkig blijft de tewerkstelling gegarandeerd. De diensten verhuizen op termijn naar Oostende en Zeebrugge.'

'Defensie liet ook weten dat in Zeebrugge tussen 2024 en 2028 de dokken uitgediept en vernieuwd worden voor de komst van de twee nieuwe fregatten en zes MCM-vaartuigen (mijnenbestrijdingsvaartuigen) van de Belgische Marine, die een grotere diepgang hebben. De Belgische regering ondertekende daarnaast samen met Nederland een contract voor de aankoop van twaalf nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen, waarvan zes voor België. Ook staat er een grondige vernieuwing van de infrastructuur van de basis op til', zegt De fauw.

Concreet voor de Brugse regio betekent dit dat de diensten van de marinekazerne in Sint-Kruis ten vroegste vanaf 2025 geleidelijk verhuizen naar Oostende en Zeebrugge, waar verschillende nieuwbouw- en renovatieprogramma’s voorbereid worden. Daarna zal in samenwerking met de lokale autoriteiten, de herbestemming van de site bepaald en gerealiseerd worden.

'Stad Brugge zal er alles aan doen om de site die vanaf 2025 vrijkomt in Sint-Kruis te verwerven en er een goede bestemming aan geven, zodat het een meerwaarde biedt voor de buurt. Dit hebben we in het verleden ook met andere militaire domeinen gedaan, zoals bijvoorbeeld de Tir in Assebroek en de voormalige kazerne in de Peterseliestraat', besluit burgemeester De fauw.

Nog drie andere kazernes zullen op termijn worden verlaten door Defensie. Het gaat om Ieper, Bastenaken en Koksijde.

Beperkte activiteit in Koksijde 

In Koksijde zullen alle activiteiten die met de vier NH90-helikopters te maken hebben, verhuizen naar de luchthaven van Oostende. Op het heliplatform in Koksijde zullen nog wel beperkte trainingsactiviteiten blijven gebeuren, maar zonder permanente personeelsaanwezigheid. Het is de eerste keer dat die verhuizing, die al langer bekend was, nu ook expliciet door Defensie wordt bevestigd.

Auteurs: