Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Langer op de schoolbus door coronamaatregelen? "Onmenselijk"

Langer op de schoolbus door coronamaatregelen? "Onmenselijk"

Nieuws
31/08/2020

Vijf uur op de bus voor zeven - of vier - uur les

In de lagere school voor secundair onderwijs De Torretjes in Torhout komt 90 procent van de leerlingen met de bus naar school. Veel van hen moeten vanaf nu wel erg vroeg uit de veren. Directeur Kurt Bisschop vindt het absoluut niet kunnen. "Bij ons is het zo dat door de coronamaatregelen de eerste leerlingen al om kwart over zes op de bus moeten stappen, anders is dat twintig over zeven. Ook 's avonds is dat natuurlijk een enorme verlenging. Ouders zijn daar niet gelukkig mee, maar helaas, wij kunnen ook niet anders gezien de maatregelen.Dat betekent dat ze tot vijf uur per dag op de bus mogen zitten. Een lesdag van zeven uur, vijf uur op de bus. Ook op woensdagvoormiddag, vijf uur op de bus voor vier uur les. Dit is echt niet goed."

Onmenselijk

Onmenselijk, vinden zowel de ouders als de scholen. De koepel van het katholiek onderwijs wil dat ze de uurregeling lokaal mogen opstellen. De Lijn heeft voor de verschillende scholen een basistraject uitgewerkt en zal dat in de loop van de maand september bijsturen waar nodig. Ook voor busbegeleidster Tanja Verstraete is dit niet eenvoudig. " We moeten de kinderen proberen zo rustig mogelijk te houden, maar die hebben gedragsproblemen. Er kunnen dan conflicten ontstaan, en dan moet je tussenkomen, en de kinderen op hun gemak stellen. Met die mondmaskers is het moeilijker voor de gezichtsuitdrukkingen, en om te voorspellen wat er gaande is."

Aanvaardbare duur van een rit van 120 naar 150 minuten

Anderhalve week geleden besloot het departement onderwijs dat lagere schoolkinderen en leerlingen uit het secundair uit het buitengewoon onderwijs niet langer met dezelfde bus naar school mogen. Het schema van de busritten moest helemaal overhoop gehaald worden en veel kinderen zitten nu veel langer op de bus. Voor corona was de aanvaardbare duur per rit volgens De Lijn 120 minuten, nu is dat opgetrokken dat 150 minuten.

De koepel van katholieke scholen wil dat de maximumduur per rit teruggebracht wordt tot 120 minuten of minder. Ze willen ook dat lagere schoolkinderen weer samen op de bus mogen met leerlingen uit het secundair onderwijs.

 

Auteurs: 
Redactie