Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Land- en tuinbouw weer op zoek naar helpende handen

Land- en tuinbouw weer op zoek naar helpende handen

Nieuws
15/03/2021

Net als vorig jaar kunnen land- en tuinbouwers hun vacatures voor seizoenarbeiders kenbaar maken via de website van VDAB. Vorig jaar hebben zich op die manier 5.000 helpende handen, vooral jobstudenten, aangemeld. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits vandaag bekendgemaakt.

Binnen enkele weken starten in de land- en tuinbouw de oogst van primeurgroenten en fruit, zoals asperges, tomaten en aardbeien. Op jaarbasis zijn er alles samen ongeveer 45.000 arbeiders nodig. Door de coronacrisis zijn er vorig jaar veel buitenlandse (seizoens)arbeiders weggevallen. Om dat verlies te compenseren, lanceerden minister Crevits en VDAB het platform helpdeoogst.be. Minister Crevits wil graag een vervolg breien aan het initiatief en werkt nu samen met VDAB, het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties aan een tweede editie.

Negen weken voor de oogst

Tuinbouwers die (seizoen)arbeiders zoeken voor de oogst van primeurgroenten en -fruit, wordt aangeraden hun vacatures negen weken vóór de geplande oogstdatum te registreren op www.helpdeoogst.be. Op die manier kan VDAB ervoor zorgen dat de arbeidskrachten bij de start van het oogstseizoen beschikbaar zijn en kunnen ze het risico rond het vinden van geschikte arbeidskrachten meer spreiden.

Auteurs: 
Belga