Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Kwart bruggen onvoldoende geïnspecteerd"

"Kwart bruggen onvoldoende geïnspecteerd"

Nieuws
25/02/2020

Dat zegt Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) in Gazet van Antwerpen. "Tot voor kort moesten bruggen minstens om de drie jaar worden geïnspecteerd. Maar uit cijfers van AWV blijkt dat niet wordt gehaald en het dus langer duurt voor er een controle is." Het Vlaams gemiddelde is 26 procent. In West-Vlaanderen ligt dat cijfer rond de 24 procent. Er zijn zelfs bruggen die in 2012 en 2014 voor het laatst een inspectie hebben ondergaan. Zoals de brug over de N36 in Lichtervelde bijvoorbeeld.

Afvloeiingen

Recent werd de termijn voor de controles van de bruggen wel aangepast. Naargelang van leeftijd en type brug kan een inspectie ook om de vier of vijf jaar. De aanpassing van de termijn is volgens Anaf ingegeven door de besparingen bij AWV. Zo nam het personeelsbestand de afgelopen tien jaar af met 187 mensen en zullen door nieuwe besparingen nog eens 62 personeelsleden afvloeien.

Volgens Veva Daniels van het AWV worden bruggen die er slecht aan toe zijn prioritair behandeld. Zoals die onder de E403 in de buurt van Izegem en Rumbeke. "Kunstwerken waar problemen opduiken worden nauwlettender in de gaten gehouden om de risico's zoveel mogelijk in te perken", zegt ze. Op dit moment staan 26 bruggen op die lijst.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga