Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kuurne heeft na 900 jaar ezel als standbeeld

Kuurne heeft na 900 jaar ezel als standbeeld

Nieuws
13/09/2023

Aan het gemeentehuis prijkt voortaan het kunstwerk 'de koppige ezel'. Kunstenaar Philip Moerman uit Heule: “Het is een bronzen ezel die met de helft van zijn lijf gevangen zit in een sokkel. Met een touw aan de bek, kan de inwoner hem helpen eruit trekken. Maar de ezel blijft koppig vast zitten in de steen… een steenezel.”

Gedicht

Het kunstwerk is ook getooid met het gedicht 'de levensgezel' van dorpsdichter Katrien Bonte: “ De levensgEZEL gaat over het leven, ons plekje en het geluk. Een mooi spel van woorden die de Kuurnenaren, ezels typeert.” (Lees verder onder de foto.)

In het beleidsplan 'Tijd voor ruimte 2018-2024' werd de ambitie uitgesproken een standbeeld in de open ruimte te plaatsen. "In 2019-2020 werkten we hiervoor samen met kunstenaar Nick Ervinck hoe we dit konden plaatsen in de openbare ruimte. Hieruit ontstonden prachtige voorstellen en locaties”, zegt burgemeester Benoit. 

Kostprijs van de ezel: 40.000 euro, waarvan de Orde van de Ezel 10.000 euro voor haar rekening neemt en de gemeente Kuurne 30.000 euro.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere