Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kringwinkel Kust recycleert oud plastiek

Kringwinkel Kust recycleert oud plastiek

Nieuws
04/06/2014

Dankzij de 'Recycle Bot' recycleert men kunststof in draden die met een 3D-printer tot nieuwe onderdeelen of hulpstukken voor reparatie worden gevormd. Het project 'Recycle Bot' is een project van Timelab Gent in een samenwerking met Kringwinkel Kust, OVAM, Ecover en Flanders Plastic Vision.

Een team van tien vrijwillige experten heeft in vijftien weken tijd een prototype ontwikkeld om plastic afval te versnipperen en om te vormen tot een printdraad, de 'inkt' voor een 3D-printer. De versnipperaar en de omvormer zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te verbeteren, repareren en na te bouwen zijn voor een lokale werkplaats of een open atelier.

Herstel

"We krijgen vaak toestellen binnen waarvan een onderdeel onderbreekt, waardoor het eigenlijk niet meer verkoopbaar is. Dankzij de 'Recycle Bot' kunnen we deze ontbrekende onderdelen zelf maken via de 3D-printer en de toestellen dus opnieuw verkopen. Dankzij deze herstelde producten verhogen we ons aanbod in onze Kringwinkels', zegt directeur Bart Herremans. De partners in het project ontvingen 50.000 euro subsidies van het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie van de Vlaamse overheid, en 7.500 euro van PWA Oostende om de opleidingen en de tewerkstelling te ondersteunen.

Videodoosjes

Kringwinkel Kust heeft vier winkels in Oostende, Bredene, Middelkerke en Ichtegem. Het magazijn en de werkplaats bevinden zich in Oudenburg. De Kringwinkel Kust is niet aan haar proefstuk toe in het creatief recycleren van oude plastieken objecten. Eerder werd al een project gelanceerd waarbij onder andere zo'n vijf ton aan oude video- en cd-doosjes, werden gerecycleerd tot gadgets.