Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Knuffelzigeuners' stelen portefeuilles

'Knuffelzigeuners' stelen portefeuilles

Nieuws
14/04/2014

In anderhalve maand tijd zijn er al 16 gevallen gesignaleerd. De knuffelzigeuners gaan heel doordacht te werk. Ze creëren een gezinnetje. Meestal zijn ze met vier. Vader, moeder en twee kinderen. En zo rijden ze door de stad, op zoek naar een slachtoffer.

Aparte magistraat

Tom Janssens, Parket West-Vlaanderen: "Ze stoppen en ze spreken een voorbijganger aan. Meestal oudere mensen. En ze vragen: waar is er een apotheek, een ziekenhuis, enzovoort. Het slachtoffer geeft uitleg. En dan zijn ze zodanig tevreden, dat ze het slachtoffer uitvoerig bedanken. Ze beginnen te knuffelen. En ondertussen zitten ze in de handtas van de dame, of stelen ze de portefeuille van de heer."

De daders vluchten daarna de grens over, naar uitvalsbasissen zoals in het Franse Halluin. In anderhalve maand tijd zijn er al 16 gevallen gemeld, allemaal in en rond Kortrijk en Menen. Er is nog niemand gearresteerd, maar er is wel een aparte magistraat aangesteld, die zich met de zaak bezighoudt. Ondertussen is waakzaamheid geboden.

Tips

"Wat wel belangrijk is om mee te geven, is dat men als slachtoffer moet proberen om het fysieke contact te vermijden. Niets belet u om uitleg te geven als iemand u de weg vraagt naar de aptheek. Maar probeer afstand te houden, zodat u niet het slachtoffer wordt van uw eigen goedheid en van de kwaadaardigheid van de overvallers."

Auteurs: