Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kattenkoorts stijgt in Ieper

Kattenkoorts stijgt in Ieper

Nieuws
09/05/2018

We praten met een ex-kattenkoningin, een ex-snoezepoes maar ook met nieuw jong talent. We polsen ook bij de middenstand hoe belangrijk de kattenfeesten zijn. Maar we beginnen met twee Ieperse koppels. Geen klassieke koppels, maar koppels die gek zijn van de kattenstoet.

Drie generaties

Roland Gille en Rita Vanderheeren stapten jarenlang mee met de stoet. De eerste keer begin de jaren 60. “We waren eens weg van huis. De voorbereiding was ook leuk. Je moet ook weten dat de stoet in die tijd een grote attractie was. Nu gaan de mensen overal. Ze zien van alles. Er is van het goede te veel. Maar wij leefden daar echt naar toe.“ Intussen stapten ook al de kinderen en kleinkinderen mee in de stoet. Drie generaties dus.

Dirk Ryckebosch en Marjan Nachtergaele zijn mogelijk nog dollere fans. Zij verzamelen alles wat met de kattenstoet te maken heeft. “We hebben alle stoeten gezien. Wij zijn heel gepassioneerd. En zo zijn we begonnen met verzamelen: boekjes, folders, affiches. Zelfs onze huwelijksaankondiging stond in het tegen van Ieper en de kat.” Dirk en Marjan zouden de stoet, net als vele Ieperlingen, voor geen geld ter wereld willen missen.

Auteurs: