Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kasteelmoord: geen nieuw proces

Kasteelmoord: geen nieuw proces

Nieuws
12/11/2019

In het proces werd De Clercq door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar omdat hij een grote rol zou hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius Van Bommel. Die schoot op 31 januari 2012 Stijn Saelens dood in zijn kasteel in Wingene. De Clercq is nu definitief veroordeeld tot 20 jaar cel. 

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon. Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Franciscus Larmit zou de chauffeur zijn geweest op de dag van de moord.

André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Franciscus Larmit werden in eerste aanleg tot respectievelijk 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. In beroep werden de straffen -door de lange procesgang- verlaagd naar 21 jaar voor Gyselbrecht, 19 jaar voor Pierre Serry, 20 jaar voor Evert de Clercq en 15 jaar voor Franciscus Larmit.

Evert de Clercq heeft steeds zijn betrokkenheid ontkend maar voor het Gentse hof van beroep was het niet aannemelijk dat de Nederlander van niets wist. De verklaringen van Serry en Larmit, dat de Clercq er wel degelijk voor heeft gezorgd dat Van Bommel de moord pleegde, waren voor het hof erg aannemelijk. 

Volgens de verdediging van de Clercq waren zijn rechten geschonden omdat politie en parket gebruik zouden gemaakt hebben van een burgerinfiltrant die niet voor het hof van beroep was gehoord als getuige. Volgens het parket-generaal had het hof afdoende op die argumenten geantwoord. 

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga