Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kamerfractieleidster Melissa Depraetere reageert tevreden op verbod gokreclame

Kamerfractieleidster Melissa Depraetere reageert tevreden op verbod gokreclame

Nieuws
17/12/2022

De eerste reeks beperkingen gaat in op 1 juli 2023 en zijn verregaand. De filosofie is dat enkel wie actief op zoek gaat naar informatie over kansspelen en wil gokken, met gokreclame wordt geconfronteerd. Zo komt er een verbod op reclamespots op een hele reeks platformen en media. Daarnaast komen er ook strikte ethische en vormelijke regels waaraan de resterende vormen van gokreclame moeten voldoen. 

Ook geen reclame meer op sportshirts 

Ook de sponsoring van sportclubs door gokbedrijven wordt aangepakt. Er komt een overgangsperiode om de lopende contracten te respecteren. Maar vanaf 1 januari 2025 wordt alle gokreclame uit de stadions gebannen. Voor reclame op de shirts geldt een uitzondering tot 31 december 2027, al mag het enkel gaan om een logo met naam maar zonder slogan, met beperkte afmetingen, en niet op de voorzijde. Vanaf 1 januari 2028 zal ook dit verboden worden voor professionele sportclubs. Voor amateursportclubs zal een dergelijke vermelding wel nog kunnen, weliswaar met een beperkte afmeting. 

“Reclame brengt risico’s mee” 

Vooruit reageert alvast tevreden op het verbod. "Goed nieuws dat gokreclame uit ons straatbeeld verdwijnt en de regering komaf maken met slinkse marketingtrucs", zegt Kamerfractieleidster Melissa Depraetere. "Gokreclame is overal, vooral tijdens grote sportevenementen zoals het WK voetbal. Het geeft ons de indruk dat gokken deel uitmaakt van de sportbeleving. Die reclame brengt gevaarlijke risico's met zich mee. Gokreclame lokt nieuwe spelers, zet spelers aan tot meer speelgedrag en verhoogt de kans op terugval bij gokverslaafden. Winnen doe je zelden of nooit en de schulden kunnen zich al snel opstapelen. Vooral jongeren zijn daar het slachtoffer van."

Auteurs: 
Celien Tanghe