Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jury is samengesteld in zaak roofmoord in Oostrozebeke

Jury is samengesteld in zaak roofmoord in Oostrozebeke

Nieuws
12/09/2023

Roland Roelens (66) werd in oktober 2016 de keel overgesneden, maar Nico T., de vermoedelijke dader, is overleden. Zijn echtgenote, hun dochter en een kennis moeten zich wel nog verantwoorden voor hun aandeel in de feiten.

Nico T. (44) verwittigde op 28 oktober 2016 zelf de hulpdiensten, omdat hij zijn buurman al meer dan een dag niet meer had gezien. Even later vond de politie van de zone Midow het levenloze lichaam van Roland Roelens. Het was onmiddellijk duidelijk dat het slachtoffer in zijn appartement met messteken om het leven was gebracht. De wetsarts stelde vast dat de keel van de zestiger werd doorgesneden.

Diabetes

Door zijn vreemd gedrag kwam Nico T. snel als verdachte in het vizier van de speurders. Hij werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord, maar bleef elke betrokkenheid ontkennen.

Op 2 november werd de verdachte dood aangetroffen op zijn bed in de gevangenis van Brugge. Plotse complicaties door diabetes zouden de boosdoener geweest zijn.

8000 euro buit

Ondertussen spitste het onderzoek zich toe op de familieleden van Nico T.. Uit hun verklaringen bleek dat zijn dochter Melissa en zijn toen 16-jarige zoon A. de avond van 27 oktober bij de feiten aanwezig waren. Zijn vrouw Christelle V. (52) bleef achter in hun appartement en wist naar eigen zeggen niet dat Roelens vermoord zou worden.

Diezelfde avond trok ze samen met A. en haar echtgenoot wel nog naar een bevriend koppel in Egem. Kort voor de moord had T. ook meermaals telefonisch contact gehad met Pedro B. (49). B. zou ingeschakeld zijn om de kluis van het slachtoffer open te slijpen, maar ontkent dat. Op die manier werd volgens het parket minstens 8.000 euro buitgemaakt.

Onder voorwaarden vrij

De drie beschuldigden werden na enkele maanden voorhechtenis onder voorwaarden vrijgelaten. A. werd in 2019 door de bijzondere jeugdkamer van het Gentse hof van beroep al schuldig bevonden aan roofmoord. Daardoor zat hij tot zijn 21ste verjaardag in een gesloten instelling.

Atypische situaties

Opvallend genoeg hebben de burgerlijke partijen geen advocaat onder de arm genomen. Dat betekent dat de zoon en de twee dochters van het slachtoffer zelf vragen zullen mogen stellen aan de getuigen. Tijdens de pleidooien zullen ze ook zelf hun standpunt mogen toelichten. Wellicht zal hun keuze om geen advocaat aan te stellen op het proces, dus voor enkele atypische situaties zorgen.

Het proces ging vandaag om 14 uur van start met de samenstelling van de volksjury. Op vrijdagochtend 15 september zal de procureur-generaal zijn akte van beschuldiging voorlezen. Daarna zullen alle beschuldigden uitgebreid verhoord worden door voorzitter Antoon Boyen. Vanaf 18 september zullen vervolgens ongeveer 70 getuigen gehoord worden. 

De uitspraak wordt in principe ten laatste op dinsdag 26 september verwacht. In theorie riskeren de beschuldigden levenslange opsluiting.

Lees ook:

Auteurs: 
Reactie