Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Johan Vande Lanotte verlaat nationale politiek

Johan Vande Lanotte verlaat nationale politiek

Nieuws
20/12/2016

Vanmiddag schreef hij een brief naar de voorzitter om zijn ontslag in te dienen.  Dat is afgesproken met zijn partij en zoals reeds aangekondigd houdt hij op met de nationale politiek en wil hij zich voortaan volledig inzetten voor Oostende, de stad waar hij burgemeester is.

Vande Lanotte draait al bijna dertig jaar mee in de vaderlandse politiek. In 1988 werd hij kabinetschef, om in 1995 zelf minister van Binnenlandse Zaken te worden. Hij was vicepremier en minister van Begroting in de regeringen Verhofstadt I en II. Toen hij in 2005 voorzitter van de sp.a werd, moest hij die tweede ploeg-Verhofstadt verlaten. Hij keerde nog terug als vicepremier in de regering-Di Rupo, waar hij verantwoordelijk was voor Economie, Consumenten en de Noordzee. Tijdens de vorming van die regering speelde Vande Lanotte nog een belangrijke rol als bemiddelaar in de onderhandelingen over de staatshervorming en de hervorming van de financieringswet.

Verjonging

Vande Lanotte wil nu de nieuwkomers van sp.a een kans geven en wil dus niet in de weg lopen in de Kamer. Hij wordt daar opgevolgd door Annick Lambrecht, die momenteel schepen is in Brugge. Hij toonde  geen emoties op zijn laatste dag in Brussel. In zijn opvolger heeft hij vertrouwen. "Ik denk ze een goede parlementair zal zijn. Ze heeft al wat ervaring in Brugge, maar ze is jong. Ze kan het maken."

De minister van Staat benadrukt tot slot dat hij lang niet moe is van politiek, maar de rest zal dus voor Oostende zijn.
 

Auteurs: