Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jaaroverzicht 2022: Ventilus onder hoogspanning

Jaaroverzicht 2022: Ventilus onder hoogspanning

Nieuws
21/12/2022

In 2022 zoeken ze meer dan ooit naar manieren om energie aan land te brengen. Ventilus, de hoogspanningslijn die bijkomende energie van op zee aan land moet brengen, zal onze provincie doorkruisen. In februari, bijna drie jaar nadat de eerste plannen bekend gemaakt werden, begint Ventilus opnieuw de kop op te steken.

Actiegroepen maken spandoeken die de hoge verwachte stralingsnormen tonen. Volgens hen is ondergronds de enige mogelijkheid.

Het is het begin van een getrouwtrek tussen de regering en actiegroepen, vooral bestaande uit landbouwers en bezorgde burgers die mogelijks langs het tracé zullen liggen.

Op 21 maart laat ook de burgemeester van De Haan van zich horen.

Enkele dagen later is er een protest in Tielt, wanneer N-VA-minister Bart Dewever een voordracht geeft.

Ook in de politiek zijn de meningen verdeeld. Vlaams Belang trekt mee aan de kar van de actiegroepen.

"Nog enkele weken"

Op 3 mei laat minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir weten dat ze nog enkele weken nodig heeft voor het Ventilusdossier. "Het is een moeilijk dossier", zegt ze.

Die enkele weken worden uiteindelijk enkele maanden.

"Enkel bovengronds"

Een bom valt wanneer de intendant van de Vlaamse Regering zegt dat enkel een bovengrondse hoogspanningslijn mogelijk is. "Als je een robuust, toekomstgericht elektriciteitsnet wil bouwen in ons land, is een bovengrondse leiding op dit ogenblik technisch de enige mogelijke oplossing voor het Ventilusproject", klinkt het op 16 mei. Ook Elia stelt zich achter dat standpunt.

Alleen is dat volgens een andere onderzoeker helemaal niet waar: "ondergronds is wel degelijk haalbaar."

Ook ondernemers laten zich horen

De actiegroepen vinden in juni voor het eerst bijstand van ondernemers in de buurt van het mogelijke tracé.

"Beslissing voor de zomer"

Eind mei bevestigt minister Zuhal Demir in de commissie Energie dat er voor de zomer een beslissing komt over de Ventiluslijn. De euforie is van korte duur als diezelfde minister begin juli laat weten dat "er eigenlijk geen beslissing moet gemaakt worden". Voor haar is het duidelijk dat Ventilus bovengronds zal komen.

Opnieuw onzekerheden bij burgerplatformen. Op de laatste ministerraad op 15 juli valt geen verdict, wel een uitstel: "Een definitieve beslissing wordt pas in september gemaakt". Wat was dat ook al weer over "de belissing valt voor de zomer"?

De spanning is te snijden als er 2 september een burgemeesteroverleg gepland staat in Brugge. Enkele burgemeesters van de betrokken gemeenten zijn het niet eens dat de hoogspanningslijn boven de huizen van hun inwoners zou komen.

Even wordt gedacht dat er - zoals eerder aangekondigd door de minister - een beslissing zou vallen. Maar neen hoor, die komt er niet.

Nieuwe expert

Wel worden op 9 september de beloofde stralingsnormen vastgelegd. En buigt - op vraag van de burgemeesters - een nieuwe, Duitse expert zich over het lijvige dossier.

Die moet zijn rapport tegen 4 november klaar hebben. Maar een - intussen al derde - bom valt, je zou de tel kwijt geraken, als die expert aankondigt dat hij zijn taak niet objectief kan uitvoeren. Omdat er een conflict is tussen de opdracht en zijn werk, de man werkt namelijk voor een dochteronderneming van Elia.

Toch komt er op 7 november dan toch een uitspraak: "alleen bovengrondse optie is haalbaar en realistisch".

Definitieve beslissing: verhuizen is de enige optie

De burgemeesters zijn ontgoocheld, net als de actiegroepen. Voor het eerst laat ook een kinderopvang weten dat het zal verhuizen als de hoogspanningslijn bovengronds komt.

Zij zijn niet de enige, als op 10 november ook effectief het besluit valt en de Vlaamse regering beslist om Ventilus bovengronds te leggen. Een aantal bewoners en bedrijven beslist om te verhuizen als het zo ver komt.