Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jaaroverzicht 2022: stijgende energieprijzen

Jaaroverzicht 2022: stijgende energieprijzen

Nieuws
21/12/2022

Sauna uitbater kijkt lijdzaam toe

In West-Vlaanderen zijn er vier professionele publieke sauna's. Bij Caldare in Torhout meten ze al op 24 januari de schade op. “Zoals we nu geconfronteerd worden met hoge energieprijzen, baart ons dat uiteraard heel veel zorgen. Veel van onze installaties werken op gas."

Restwarmte of niet, eerste hoge facturen

Ook in januari steken de eerste hoge facturen de kop op. Niet alleen bij gezinnen die hun huis op een gewone manier verwarmen, ook in Roeselare waar ze hun woning met restwarmte verwarmen. Toch is de factuur drie keer duurder.

Stormloop voor zonnepanelen

Voor installateurs van zonnepanelen zijn het dan weer gouden tijden. Zij zien in maart al een stijgende vraag naar zonnepanelen en warmtepompen.

En ook de verkoop van pellets is een droombusiness later op het jaar. Een handelaar uit Izegem kan in september de vraag niet meer bijhouden.

Bedrijven vallen stil

Dat de stijgende energieprijzen ook een impact hebben op bedrijven, hoeven we u niet te vertellen. Verschillende moeten de volledige productie, of enkele productielijnen stil leggen.

Amper een week later is het zo ver voor Sioen, ze moeten de garenproductie tijdelijk stopzetten.

Op 7 september komt het nieuws dat 250 jobs op de helling staan bij Balta in Avelgem. In Wielsbeke sluit Beaulieu zijn tuftafdeling, met gevolgen voor 174 werknemers.

Lokale maatregelen

Vanaf juli nemen ook gemeenten en steden maatregelen om de stijgende energieprijzen te beperken. Op 5 juli wordt de bouw van een nieuwe sporthal in Pittem uitgesteld, ook het ontmoetingscentrum in Oostnieuwkerke moet eraan geloven.

Op 15 juli grijpen openbare besturen in. Stad Kortrijk moet een tekort van 47 miljoen euro dichtrijden. Stad Brugge berekent dat het 55 miljoen euro moet besparen. Vanaf september kondigen meerdere gemeenten aan dat ze tijdens de kerstperiode geen ijspiste zullen aanleggen. Op bepaalde plekken komt er een rolschaatsbaan in de plaats.

​En ook de straatverlichting wordt op heel wat plekken vroeger gedoofd. Kortrijk is op 6 oktober een van de eerste steden die dat doet.

De energieprijzen laten zich ook voelen in de tankstations. In de eerste helft van het jaar staan die bijna leeg, omdat het in Frankrijk goedkoper tanken is.

In oktober zien we het omgekeerde verhaal. Door een voorraadtekort over de Franse grens, komen de Fransen bij ons tanken, in Adinkerke en Menen is het uitzonderlijk druk.