Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Inspectie wzc: "Ernstige tekortkomingen", beschermende maatregelen opgelegd

Inspectie wzc: "Ernstige tekortkomingen", beschermende maatregelen opgelegd

Nieuws
09/09/2022

In tegenstelling tot eerdere berichten in de media laat de Zorginspectie weten dat er wél degelijk ernstige tekorten vastgesteld rond de medicatieprocedures en de medicatieveiligheid in de voorziening.

"Deze ernstige tekorten zijn verontrustend en onbegrijpelijk. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in het woonzorgcentrum in 2020 en 2021 hadden we zelfs een verhoogde aandacht voor dit thema in de voorziening mogen verwachten”, aldus Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid. “Daarom hebben we beslist om onmiddellijk beschermende maatregelen op te leggen aan het woonzorgcentrum om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Zo moet er een externe expert worden aangesteld door de verantwoordelijke beheersinstantie om de procedures rond medicatieveiligheid en wondzorg op punt te stellen en op duurzame wijze in de dagelijkse werking van het woonzorgcentrum te implementeren. In tussentijd wordt er een opnamestop opgelegd, totdat het beleid in het woonzorgcentrum verbeterd is. Het woonzorgcentrum moet minstens wekelijks rapporteren over de acties die er in dit verband ondernomen worden.”

Zorg en Gezondheid benadrukt tot slot dat het Agentschap noch door het parket noch door het woonzorgcentrum op de hoogte gebracht werd van de ernstige incidenten die er hebben plaatsgevonden. “Ik stel vast en betreur ten zeerste dat wij hier geen weet van hadden, ondanks dat de melding van dergelijke ernstige gebeurtenissen al sinds 2020 een wettelijke verplichting is. We zullen deze verplichting daarom terug onder de aandacht van de voorzieningen brengen. Als de voorzieningen dergelijke gebeurtenissen niet melden op vraag van het gerecht dan is dat problematisch. Ik zal hierover in overleg treden met de gerechtelijke instanties”, aldus Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid.

Volgens het vast bureau en de meerderheidsfractie Oostrozebeke.nu had de inspectie alles in orde verklaard, "op een paar kleine administratieve opmerkingen na".

"Geen doofpotoperatie"

Ook reageert de partij Oostrozebeke.nu op de 'doofpotoperatie' waar de oppositiepartij het over heeft. "Er is geen sprake van een doofpotoperatie. De aangifte door de hoofdverpleegkundige en coördinerend en adviserend arts op 19 november 2020 bij de politiediensten en de start van een gerechtelijk onderzoek verplichtten het woonzorgcentrum om het geheim van het onderzoek te respecteren."

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere