Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

IJzerbedevaart stelt zich de vraag "Haalt Vlaanderen 2030?"

IJzerbedevaart stelt zich de vraag "Haalt Vlaanderen 2030?"

Nieuws
04/09/2022

De IJzerbedevaart is een jaarlijkse bijeenkomst in Diksmuide (Kaaskerke) ter nagedachtenis van de gesneuvelde Vlaamse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.  Tijdens zijn speech vroeg Johan Velghe, ondervoorzitter vzw Aan de IJzer,  zich af waarom Vlamingen op 11 juli de leeuwenvlag niet uithangen en waarom ze worden uitgescholden bij de geringste uiting van Vlaamsgezindheid.

Hij riep op tot een inclusief, solidair Vlaanderen waar vrede, welvaart en welzijn, soevereiniteit en democratie heersen. Aan Vlaamse politici vroeg het comité om hun politieke spelletjes te staken en onverwijld werk te maken van armoedebestrijding, betere pensioenen, minder verkeersonveiligheid en een rechtvaardige fiscaliteit. "Alleen zo kan ervoor gezorgd worden dat de Vlaming niet nog banger en bozer is en wordt het bedje niet gespreid voor extremistische partijen." 

De plechtigheid werd traditiegetrouw besloten met een bloemenhulde ter ere van alle slachtoffers van oorlog en geweld en het zingen van de Vlaamse Leeuw,

Auteurs: 
Thomas Soen - Belga