Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Iets minder dan één op de vijf basisscholen heeft geen turnleerkracht

Iets minder dan één op de vijf basisscholen heeft geen turnleerkracht

Nieuws
25/08/2023

Vlaams parlementslid voor Vooruit Steve Vandenberghe vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Als voormalig schooldirecteur vindt Vandenberghe het niet kunnen dat vijftien procent van de basisscholen in West-Vlaanderen geen turnleerkracht heeft.

“De Vlaamse Regering voorziet te weinig middelen voor basisscholen om een volwaardige turnleerkracht aan te nemen. Nochtans zijn die broodnodig: meer dan twintig procent van onze jongeren kampt met overgewicht. Bovendien toont onderzoek aan dat lichamelijke opvoeding (LO) niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook de schoolprestaties en het gemeenschapsgevoel bevordert onder leerlingen", zegt Vandenberghe.

Onder gemiddelde

Basisscholen mogen vrij kiezen om een aparte leerkracht aan te nemen voor de lessen LO. In het schooljaar 2021-2022 hadden 75 van de 493 (15%) West-Vlaamse basisscholen geen leerkracht LO. In heel Vlaanderen gaat dat om 12,5 procent.

"In 15 procent van de West-Vlaamse basisscholen moeten andere meesters en juffen tussen hun uren wiskunde en taal door, sportlessen geven. Onbegrijpelijk dat de Vlaamse Regering hier geen extra budget voor voorziet”, zegt Steve Vandenberghe. "Hun takenpakket wordt alleen maar groter en steeds meer leerkrachten vallen uit. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Na Limburg (17,6%) scoort West-Vlaanderen dus het slechtst wat betreft het aantal gespecialiseerde turnleerkrachten. Cijfers van het afgelopen en komend schooljaar zijn er nog niet.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere