Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieperse kastanje geen Europese boom van het jaar

Ieperse kastanje geen Europese boom van het jaar

Nieuws
18/03/2021

De winnaar is de millennium steeneik van Lecina, Spanje (met 104.264 stemmen van de meer dan 300.000 uitgebrachte stemmen), gevolgd door de Curinga Plataan uit Italië (78.210 stemmen) en een oude oosterse plataan van de Russische Federatie (66.026 stemmen). De Ieperse kastanjeboom werd 12de (op 14 bomen) met 30.886 stemmen. Van de vierde tot de twaalfde plaats werden er telkens in de 30.000 stemmen uitgebracht.

 Het was enigszins verwacht dat de Ieperse boom, die nochtans een heel merkwaardige geschiedenis heeft, het niet zou halen. Het publiek kon namelijk stemmen via digitale weg. En Spanje, Italië en Rusland hebben nu eenmaal een veel groter publieksbereik dan ons land.

De Belgische Boom van het Jaar, de ‘Vierstammige Overlever’, staat naast de Menenpoort. Bovenop zijn unieke locatie is deze kastanjeboom de enige levende getuige van de beide oorlogsrampen die de stad Ieper en haar vestigingen teisterden. Ondanks de oorlogsverwoestingen bloeide de boom terug open en symboliseert er nu de overlevingskracht. Een boom van 160 jaar oud met een omtrek van maar liefst 9.10 meter, een uniek levend oorlogsmonument.

BEKIJK OOK: