Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieperse ijspiste krijgt dak

Ieperse ijspiste krijgt dak

Nieuws
21/10/2015

Die zullen weer op de Grote Markt worden opgesteld met de Lakenhallen als decor van 28 november tot 3 januari. Nadat er vorig jaar vragen rezen over het energieverbruik van de ijspiste, werd er nu extra ingezet op besparingsmaatregelen.

30% besparing

Zo wordt de ijspiste overdekt, waardoor de geproduceerde koude langer blijft hangen en de installatie minder hard moet draaien om het ijs op de piste te behouden. Dat zou een besparing van 30 % moeten opleveren. Ook worden er timers gezet op de verlichting van de kerstmarkt, zodat de lichten tijdig gedoofd kunnen worden. Er werd trouwens ook volledig overgeschakeld op LED-verlichting. Dit alles moet de energiefactuur van de kerstmarkt en de ijspiste gevoelig naar beneden halen.

Doorschijnend

Het dak op de ijspiste zal wel doorschijnend zijn, zodat het monumentale decor van de Lakenhallen zichtbaar blijft voor de schaatsers. De vorige jaren haalde men telkens net de 10.000 schaatsers. Met de overkapping van de piste zal er ook bij regenweer geschaatst kunnen worden. Daarom verwachten de organisatoren dat er dit jaar meer schaatsers zullen komen opdagen.

Auteurs: 
Piet Lesage

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox