Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieperlingen plukken gratis fruit in openbare boomgaarden

Ieperlingen plukken gratis fruit in openbare boomgaarden

Nieuws
11/09/2020

Want de stad plant al een hele tijd hoogstammige fruitbomen en notelaars aan in haar parken en groenzones. Het publiek kan op vijf plaatsen op Iepers grondgebied vrij fruit rapen of plukken. Die plaatsen liggen verspreid rond het stadscentrum:

- de boomgaard van het Hoornwerkpark, bij de Ieperse camping (te bereiken vanaf de Leopold III-laan, de Citadelstraat of de Vaubanstraat)
- de boomgaard langs de Hommelhofstraat, op de gedempte zwaaikom langs de Vaart Ieper-Komen
- Verschillende verspreide fruitbomen in het Ketelkwaad, het nieuw ingerichte vestinggebied langs de Majoorgracht
- de notelaars langs de beide Wieltjesgrachten

In deze boomgaarden/boomrijen groeien verschillende soorten appels, peren, okkernoten en mispels. De meeste appels en peren zijn nu rijp, de okkernoten zullen begin oktober rijp zijn. De mispels zijn pas rijp en eetbaar na de eerste nachtvorst.

Wie het fruit wil plukken moet zich wel houden aan enkele regels. Per persoon wordt maximaal 1 fruitkistje (ongeveer 3 kg fruit) verzameld, het gfuit mag enkel met de hand of met de hulp van een plukzak geplukt worden, eventueel voorzien van uitlengbare steel. Het afslaan met stokken is verboden en het is niet toegestaan om in de bomen te klimmen of ladders te gebruiken. Het fruit dient enkel voor eigen gebruik en mag niet verkocht worden

Schepen van Landschap Valentijn Despeghel: “Het zou zonde zijn om ons ‘openbare’ fruit verloren te laten gaan. Daarom willen we dit gezonde fruit delen met onze stadsgenoten. Iedereen kan er zo gratis en voor niets van genieten.” Het Ieperse initiatief kadert binnen de ruimere actie ‘Goedgeplukt’ van de Regionale Landschappen. Via deze actie kunnen eigenaars van boomgaarden die fruit op overschot hebben, zich kenbaar maken aan mensen die geïnteresseerd zijn om dit fruit-op-overschot te plukken, en ook omgekeerd. Stad Ieper doet dan ook een oproep aan de eigenaars of beheerders van fruitboomgaarden om zich aan te melden op de website van de actie: ‘goedgeplukt.be’.