Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieper wil 'archeologisch waardevol gebied' met 80 ha doen krimpen

Ieper wil 'archeologisch waardevol gebied' met 80 ha doen krimpen

Nieuws
16/10/2015

In het plan dat nu op tafel ligt zouden teveel niet-relevante gebieden liggen, die mensen en bedrijven nodeloos op kosten zouden jagen. Want wie wil bouwen in de afgebakende zone moet eerst archeologisch onderzoek van de bodem laten doen.

Ieper is één van de 58 Vlaamse historische kernen waarvan de archeologische waardevolle zones in kaart zijn gebracht. Wie vanaf Nieuwjaar op deze grond wil bouwen zal die eerst archeologisch moeten onderzoeken. Maar nog voor het nieuwe decreet van kracht wordt, dient de stad Ieper bezwaar in bij het agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Ze willen de afgebakende zone met 80 hectare verkleinen, van 560 naar 480.

Middeleeuwse lijn

De afbakening van de archeologische zone is gebaseerd op de zogenoemde ‘Uterste Veste. Dat is de buitenste vestinggordel uit de 13de eeuw. Ieper telde in die tijd maar liefst 40 000 inwoners, meer dus dan de stad en alle deelgemeenten er nu samen tellen. De afbakening van de historische stadskern volgt niet altijd het tracé de Uterste Veste. Ieper vraagt nu om die middeleeuwse lijn wél correct te volgen. I

eper maakt zich sterk dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, geen bezwaar zal hebben tegen het inkrimpen van de archeologische zone. West-Vlaanderen telt 18 historische stadskernen die in kaart zijn gebracht.