Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ieper overweegt om replica's van leeuwen te plaatsen

Ieper overweegt om replica's van leeuwen te plaatsen

Nieuws
09/05/2017

De twee grote stenen leeuwen, die enkele weken geleden aan de Menenpoort geplaatst werden, worden niet enkel door de vele battlefieldtoeristen gefotografeerd en bewonderd. Ook de Ieperse bevolking is erg opgetogen met die twee historische beelden, die eertijds in Ieper stonden.

Tot ze in 1936 door de toenmalige burgemeester van Ieper geschonken werden aan Australië. Sindsdien staan ze als 'wachters' vóór het Australian War Memorial in Canberra. De leeuwen waren uit kalksteen gekapt en werden aan de Australische regering gegeven als teken van vriendschap en uit erkentelijkheid voor de rol die de Australische troepen in de Westhoek en in Ieper gespeeld hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Oorspronkelijk stonden de leeuwen op een sokkel aan beide kanten van de Menenpoort in Ieper. Die poort was een van de enige twee toegangen tot de middeleeuwse versterkte stad. Het was door die poort dat de geallieerde soldaten tussen 1914 en 1918 naar de slagvelden rond Ieper trokken.

Toestemming vragen

Die historische beelden staan nu weer tijdelijk (tot en met 11 november) op de brug bij de Menenpoort. Maar veel Ieperlingen vinden het nu al jammer dat ze na 11 november afscheid moeten nemen van die historische beelden. Vandaar dat oppositieraadslid Patrick Benoot op de gemeenteraad de vraag stelde of het niet mogelijk is om replica's te maken van die beelden. Die kunnen dan na 11 november - als de originelen weer naar Australië verhuisd zijn - op de sokkels bij de Menenpoort geplaatst worden. Die replica's hoeven niet in natuursteen gekapt te worden, maar b.v. via 3D-printing in hedendaags materiaal worden vervaardigd: zo'n kopie is praktisch niet te onderscheiden van het origineel.

Schepen Jef Verschoore antwoordde dat het schepencollege dit voorstel in overweging wil nemen. Hij zal dat voorleggen aan de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association en uiteraard ook aan de Australische overheid.