Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Huisarts gedood (2): Artsen verdeeld over noodzaak alarmknop

Huisarts gedood (2): Artsen verdeeld over noodzaak alarmknop

Nieuws
02/12/2015

Ook artsenvereniging Domus Medica vraagt nog maar eens om een mobiele alarmknop. Daarmee zou de huisarts meteen de politie kunnen oproepen.

BVAS (Belgische Vereniging van Artsensyndicaten)

Bij het BVAS klinkt het dat het de doordeweekse huisbezoeken en de consultaties zijn die het meeste gevaar vormen. "Daarom moet er werk gemaakt worden van een alarmknop", zegt BVAS-ondervoorzitter Marc Moens. "De technologische mogelijkheden zijn er, alleen botsen we al jaren op dezelfde muur, die van de financiering."

ASGB (Algemeen Syndicaat der Geneeskundigen)

ASGB-voorzitter Reinier Hueting beweert dan weer dat vooral wachtdiensten 's avonds en in het weekend het meeste gevaar vormen. "Huisartsenwachtposten kunnen voor die huisbezoeken over een chauffeur beschikken, wat toch al veiliger is", zegt Hueting.

"Huisarts kan inderdaad een gevaarlijk beroep zijn, maar nu pleiten voor een alarmknop is wat overtrokken. Ik zie meer heil in de verdere uitbouw van de huisartsenwachtposten."

Huisartsenkring Izegem – Lendelede - Ingelmunster

Huisarts Johan Geldhof kan het nog niet geloven. Hij kende dokter Roelandt zeer goed. Hij volgde hem zelfs op als voorzitter van de Huisartsenkring voor de regio. Daar is de veiligheid af en toe het gespreksonderwerp, maar angst is er niet. "Wat niet wil zeggen dat we ’s nachts en tijdens wachtdiensten nooit schrik hebben. Bij patiënten die we niet kennen in misschien ongure buurten, is dat soms wel zo. Verbaal worden we wel soms bedreigd, maar dat gebeurt niet zoveel."

 

Auteurs: