Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoppepluk volop bezig, weer speelt steeds grotere rol

Hoppepluk volop bezig, weer speelt steeds grotere rol

Nieuws
13/09/2023

Deze zomer was grillig en dat heeft zijn weerslag op zowel de vroege als de late oogst. Benedicte Coutigny, Hoppecruyt: "Als het over de vroege hoppesoorten gaat, die de eerste week van september geplukt werden, is de opbrengst iets minder, 10 à 20% minder. Maar de oogst nu oogt normaal. Ook wat we tot eind september gaan plukken zal zeker beter zijn zelfs."

(lees verder onder de foto)

Meer en meer bepalen de weersomstandigheden de opbrengst. Naar de toekomst toe moeten hoppeboeren beducht zijn voor de klimaatverandering. En dat betekent dus zoeken naar variëteiten die weerbestendiger zijn. "Natuurlijk zijn we de laatste jaren samen, met de brouwerijen, echt op zoek naar klimaatbestendige soorten. Tot 10 jaar geleden was de smaak vooral belangrijk, maar nu zijn we echt wel op zoek naar soorten die tegen alle weersomstandigheden, koud, nat, droog en warm kunnen. Dat is voor de toekomst wel belangrijk dat we zulke soorten vinden."

Het hoppeareaal is in Poperinge intussen geslonken tot zo’n 160 hectare. 't Hoppecruyt oogst zo’n 13 hectare en levert zowel aan grote bierproducenten als kleine brouwers.

Auteurs: 
Stefaan Six