Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoevewinkels boomen het sterkst in West-Vlaanderen

Hoevewinkels boomen het sterkst in West-Vlaanderen

Nieuws
08/11/2020

Voor heel Vlaanderen kwamen er in de eerste drie kwartalen van 2020 in totaal al 121 nieuwe aanvragen binnen, waarvan 50 uit West-Vlaanderen. Vorig jaar waren dat er over een volledig jaar heen 41 en twee jaar geleden 30. 

Ondernemende landbouwers

"Ik denk dat we als West-Vlamingen heel ondernemende landbouwers hebben, die op zoek gaan hoe ze een extra centje kunnen verdienen", klinkt het bij Loes Vandromme, Vlaams parlementslid (CD&V). "En ik denk dat deze coronacrisis ons ook wel leert kijken naar producten en wie de producenten zijn. Mensen gaan ook op zoek naar wat lokaal en dichtbij is."

Duidelijk drukker

Dat sinds het begin van de coronacrisis meer mensen voeding en streekproducten bij de boer kopen, merken ook de bestaande hoevewinkels.

"Bij ons was het duidelijk drukker. De mensen werken meer thuis, de kinderen zijn thuis. Ik denk dat ze meer tijd maken om zelf een gerechtje te koken. Tegelijk wordt er ook veel reclame gemaakt om lokaal te kopen", vertelt Ann-Sophie Soetaert van hoevewinkel 't Wieltje in Ieper.

Investeringssteun

Het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds voorziet meer dan een miljoen euro investeringssteun voor nieuwe hoevewinkels. Verwacht wordt dat steeds meer landbouwers hun landbouwactiviteiten zullen combineren met rechtstreekse verkoop aan consumenten.

 

 
Auteurs: 
Stefaan Six