Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe werkt de coronabarometer? We leggen het eenvoudig uit

Hoe werkt de coronabarometer? We leggen het eenvoudig uit

Nieuws
21/01/2022

Drie codes

Vanaf 28 januari doet de coronabarometer zijn intrede. Die werkt met drie codes. Code geel betekent: 'De situatie is onder controle'. Code oranje staat voor: 'De druk op de zorg neemt toe'. En code rood betekent 'Er is een risico op overbelasting van de zorg'. We beginnen op 28 januari in code rood.

De code waarin we zitten hangt vast aan de situatie in de ziekenhuizen. Die ziekenhuiscijfers geven de richting aan, de eindbeslissing ligt bij het overlegcomité. Dit zijn de maatstaven:

  • code geel: minder dan 75 ziekenhuisopnames per dag en minder dan 300 patiënten op intensieve zorgen
  • code oranje: meer dan 75 ziekenhuisopnames per dag en meer dan 300 patiënten op intensieve zorgen
  • code rood: meer dan 150 ziekenhuisopnames per dag en meer dan 500 patiënten op intensieve zorgen

Drie sectoren - regels voor code rood

Per code zijn er enkele regels. Het overlegcomité heeft vandaag enkel de regels vastgelegd voor code rood. Later volgen de andere regels. De regels voor code rood gelden voor evenementen, horeca en vrije tijd.

  • Evenementen: Evenementen kunnen owel binnen als buiten doorgaan. Culturele voorstellingen zijn dus toegelaten net als voetbalwedstrijden met publiek. Dansclubs of discotheken blijven dicht want dat zijn 'dynamische events'. Je hebt een mondmasker nodig en een Covid Safe Ticket vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten. Het aantal deelnemers is beperkt tot 200 behalve wanneer zalen of stadions voldoende ventilatie hebben. Dan kan een capaciteit van minimum 70 procent.
  • Horeca: Horeca heeft een sluitingsuur om 24 uur. Je mag met maximaal zes personen aan tafel zitten. Ook hier zijn mondmasker en Covid Safe Ticket nodig.
  • Vrije tijd: Veel meer zaken zijn mogelijk dan nu het geval is. Binnen mogen activiteiten weer, tot 80 personen. Buiten mogen activiteiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan. Veel zaken mogen de deuren weer openen, ook binnen: pretparken, binnenspeeltuinen, subtropische zwembaden, dierenparken, indoorspeeltuinen, trampolineparken, bowlings, snookerzalen, escape rooms, casino's, zalen voor paintballgames.

 

 

 

 

 

Auteurs: