Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe Kerstmis ons weer bepaalt: Geri uit Koekelare voorspelt beter weer over enkele weken

Hoe Kerstmis ons weer bepaalt: Geri uit Koekelare voorspelt beter weer over enkele weken

Nieuws
01/08/2023
Geri Haerynck is geen gewone amateurweerman. In zijn tuin in Koekelare staan allerlei meettoestellen, zoals een zelfgemaakte windmeter met een fietsband. Hij noemt zich dan ook liever geen 'weerman': "ik ben gewoon een Haerynck", zegt hij. Geri startte met weersvoorspellingen in 1965 voor zijn vader, die landbouwer was. %et een trucje van zijn grootmoeder, maar dat houdt hij geheim.

Volgens Geri houdt het huidige weer nog aan tot half augustus, daarna is er beterschap in zicht. Het mooie weer zou dan zelfs aanhouden tot eind september.

40 jaar aan archieven

En of de voorspelling van Geri klopt? "Ik kan zeggen dat ik voor ongeveer 70 procent juist zit. Op een jaar is dat niet slecht hé", zegt hij. "Ik hou de archieven van mijn voorspellingen bij sinds 1977. Ik voorspel het weer altijd op basis van het weerbeeld rond Kerstmis, dat is bepalend voor de rest van het jaar. Op basis daarvan, in combinatie met mijn archief, maak ik dan de berekeningen voor het komende jaar." Voor begin dit jaar waren de voorspellingen van Geri alvast correct, alleen in het voorjaar bleek zijn berekening er even naast te zitten.

Geri is intussen 82 en denkt nog niet aan stoppen: "Ik ga dit nog doen zolang ik kan, en zolang mijn ogen open zijn," besluit hij.

Het is misschien nog lang, maar volgens Geri moeten we geen witte Kerst verwachten. Wel een natte november en decembermaand.

Weerman Geert Naessens noemt de voorspellingen 'experimenteel'

 

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere