Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe fietsvriendelijk is jouw gemeente?

Hoe fietsvriendelijk is jouw gemeente?

Nieuws
26/05/2020

Meer dan 24.000 fietsers uit Vlaanderen konden de plek waar ze het vaakst fietsen beoordelen in een online enquête. Daarin staan de resultaten van 167 Vlaamse steden en gemeenten inzake fietsveiligheid en fietscomfort.

De globale resultaten van de publieksbevraging zijn gematigd positief, al blijven er vooral op het vlak van fietsveiligheid nog heel wat verbeterpunten:

  • Zowat 6 op de 10 respondenten (59%) verklaart dat het in de door hen beoordeelde stad of gemeente aangenaam fietsen is, maar daartegenover staat dat slechts 1 op de 3 (34%) het er ook comfortabel fietsen vindt;
  • Bijna de helft van de bevraagden (47%) vindt dat kinderen in de betrokken gemeente niet veilig naar school kunnen fietsen, een iets kleinere groep (42%) vindt dat ook ouderen er niet met een gerust hart kunnen fietsen;
  • Slechts ongeveer 1 op de 2 bevraagden (48%) vindt dat als een straat opnieuw wordt aangelegd, ook de infrastructuur voor fietsers verbetert.

167 individuele rapporten

Naast het Vlaamse Fietsrapport zijn er ook 167 individuele rapporten, één voor elke stad of gemeente die minstens  50 beoordelingen achter haar naam kreeg. De fietsrapporten vormen een rijke bron aan informatie over de manier waarop fietsers de betrokken stad of gemeente beleven, en geven aan welke aspecten voor verbetering vatbaar zijn. De fietsrapporten per gemeente zijn hier beschikbaar.

Kortrijk en Koksijde scoren het best

Kortrijk kreeg het hoogste percentage (73.8%) van de 12 Vlaamse steden met meer dan 50.000 inwoners. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “We zijn heel erg tevreden met deze waardering van onze fietsers. Het is een bewijs dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. We gaan verder op de ingeslagen weg.” Koksijde doet het in de categorie gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners nog beter, met een score van 82,1%.

Wie wordt Fietsgemeente/Fietsstad 2020?

De best scorende steden en gemeenten komen in aanmerking om mee te dingen naar de titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2020. Het gaat om Genk, Kortrijk en Mechelen bij de grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners), Deinze, Koksijde en Lommel bij de middelgrote gemeenten (tussen 20.000 en 50.000 inwoners) en Boechout, Ravels en Zutendaal bij de kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners).

Zij krijgen een doorlichting door een gespecialiseerd studiebureau, waarna een vakjury beslist wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal de laureaten bekronen tijdens het Fietscongres op 6 oktober in Antwerpen. De winnaars krijgen van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.