Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herfstige zomer: West-Vlaamse wijnbouwers alert voor schimmel

Herfstige zomer: West-Vlaamse wijnbouwers alert voor schimmel

Nieuws
02/08/2023

"We hadden een hele moeilijke julimaand: 21 van de 31 dagen regen," zegt Dirk Talpe van wijndomein Ravenstein in Wervik. "Het blijft nog week regen en daarna komt er warmer weer aan."

Dat er meteen warmer weer aankomt kan goed nieuws lijken, maar wijnbouwers houden toch hun hart vast, zegt Talpe: "Het vocht zit in de bodem, met de warmte daarop wordt het risico op schimmelvorming alleen maar groter, de druk is dus enorm."

De bodemsoort speelt een rol bij nat weer, maar ook het druivenras. Op wijndomein Merula in Sint-Kruis-Brugge hebben ze bijvoorbeeld Johannieter, een hybride ras. "Hybride rassen zijn de zogenaamde schimmeltolerante rassen," zegt Marino Moenaert-Merula. "Die kregen hun resistentie mee bij de veredeling, waardoor ze minder snel vatbaar zijn voor valse en echte meeldauw. Dat wil niet zeggen dat ze niet ziek kunnen worden. We moeten ze wel behandelen."

Elders nu al schimmel

In Limburg, waar het nog veel meer regende dan hier, hebben nu al heel wat druiven meeldauw. Sommige druivenrassen zoals Riesling en Pinot Noir zijn erg  gevoelig voor de schimmel.